Lichamelijke klachten stress

Stress wordt in eerste instantie ervaren als een emotioneel iets met name een vorm van gespannenheid of onzekerheid die onrust veroorzaakt. Deze onrust zet al onze zintuigen op scherp doordat we adrenaline produceren. Wanneer de stress situaties te lang aanhouden, onstaan er ook lichamelijk klachten zoals hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en spierpijn.

Zorg er daarom voor dat je in stress situaties eraan denkt om ook je lichaam te onstpannen door te sporten , sauna, yoga of welke fysieke inspanning die jou het best helpt om te onstspannen.

Hartkloppingen & hoge bloeddruk door stress

Hartkloppingen worden meestal veroorzaakt door een lichamelijk inspanning maar in vele gevallen is stress de oorzaak van de hartkloppingen. Wanneer we in occasionele stress situaties komen zoals het plots moeten remmen of kleine kinderen op een openbare plaats uit het oog verliezen, voelen we onmiddelijk onze hartslag verhogen. Tijdens dergelijke stress momenten produceert ons lichaam adrenaline om ons lichaam in een verhoogde staat van paraatheid te brengen. Indien deze adrenaline toevoer ten gevolge van stress te lang aanhoudt, kan dit leiden tot hartkloppingen (ook op momenten waarop wij denken dat er geen sprake is van een stressmoment).

Hoge bloeddruk is één van de symptomen van aanhoudende stress. Meestal geven dokters medicatie die de hoge bloeddruk onder controle moet houden. Het onderliggende probleem dat de stress en de daarbij horende hoge bloeddruk wordt meestal niet behandeld (of zelfs maar geanalyseerd). Zorg ervoor dat u niet levenslang medicatie moet nemen maar leer je stress beheersen en te ontspannen. Klik hier om uw stress te beheersen.

Hoofdpijn

Stress hoofdpijn komt veel voor. In vele gevallen is er tevens sprake van spierpijn. Hoe onstaat deze hoofdpijn? Stress onstaat wanneer we als persoon een dreiging evraren. Deze moet zeker niet fysiek zijn! De angst om iets niet te kunnen (examen stress) of een deadline niet te halen (bijvoorbeeld op tijd bij de creche zijn) zorgt ervoor dat onze bijnier adrenaline produceert en ons lichaam op scherp zet om de dreiging te trotseren. biologisch zorgt stress adranline ervoor dat onze hartslag en bloeddruk verhogen en onze spieren onder spanning komen te staan. Wanneer deze spanning te lang aanhoudt of te hevig is, kan er stress hoofdpijn ontstaan.

Maagklachten

Maagklachten door stress is een gekend gezondheidsprobleem wanneer de stress situatie langdurig aanhoudt. Studenten met examen stress hebben minder trek om te eten, hebben zuuroprispingen en een brandend gevoel omdat de spanning van de examens zorgt voor de productie van een grote hoeveelheid adrenaline waardoor ons lichaam en spieren onder spanning komen te staan. Op zich is dit niet slecht maar wanneer deze stress periode te lang aanhoudt, zet deze spanning zich “vast” op gans ons lichaam zodat er maagklachten, hartkloppingen of hoofdpijn kunnen ontstaan.

Spierpijn door stress

Spierpijn door stress is een veel gehoorde klacht. Meer specifiek zet de stress zich dikwijls “vast” in de bovenrug en de nek. Dit komt omdat onze bijnier tijdens een stress situatie hormonen produceert die ons lichaam op scherp stellen om de dreiging (wordt tenminste door de persoon ervaren als een ongewenste situatie) het hoofd te bieden. Eeen verhoogde hartslag en spanning in onze spieren zijn hiervan het gevolg. Wanneer deze spanning in de spieren blijft aanhouden, zal dit zich vertalen in spierpijn door stress.